MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem...
fot. Janusz Wójtowicz/Polska Press

Oto przepisy na wigilię z książki kucharskiej z 1910 r. Karp smażony, krem ponczowy i barszcz czerwony z uszkami

Uszka do postnego barszczu

„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem i wodą. Rozwałkować cieniutko, pokrajać małe kwadraciki z ciasta i nakładać farsz z grzybów, zlepiając w trójkątne chusteczki, a potem złączyć ze sobą dwa przeciwległe końce, aby wyglądało jak ucho świńskie. Przed podaniem barszczu, zgotować na kipiącej wodzie, a gdy wypłyną, włożyć do wazy.

Farsz do uszek

„Grzyby, które się na smak do barszczu gotowały, posiekać drobno, zasmażyć na maśle z cebulką i z dwiema łyżkami bułki tartej”.

Zobacz również

Szalony mecz w Dortmundzie. Porażka debiutanta Euro

Szalony mecz w Dortmundzie. Porażka debiutanta Euro

Jedyny debiutant Euro 2024. Tak strzelił pierwszego gola na turnieju

Jedyny debiutant Euro 2024. Tak strzelił pierwszego gola na turnieju

Polecamy

Trudny, ale skuteczny. Czym jest horoskop horarny?

Trudny, ale skuteczny. Czym jest horoskop horarny?

Seks po 70.? Nie musisz z niego rezygnować. Która płeć chce się kochać?

Seks po 70.? Nie musisz z niego rezygnować. Która płeć chce się kochać?

Nie uwierzysz, że z tego warzywa można zrobić pizzę. Poznaj przepis na fit przekąskę

Nie uwierzysz, że z tego warzywa można zrobić pizzę. Poznaj przepis na fit przekąskę