Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Polska - Francja NA ŻYWO. Kluczowy mecz dla Polaków! Gdzie oglądać?

Polska - Francja NA ŻYWO. Kluczowy mecz dla Polaków! Gdzie oglądać?

Ogromna kontrowersja w półfinale Ligi Mistrzów! Marciniak wypaczył wynik meczu?

Ogromna kontrowersja w półfinale Ligi Mistrzów! Marciniak wypaczył wynik meczu?

Polecamy

Opinie o maturze 2024: matematyka poszła gładko

Opinie o maturze 2024: matematyka poszła gładko

Tym deserem zajadaliśmy się w PRL. Jest pyszny i prosty do zrobienia

Tym deserem zajadaliśmy się w PRL. Jest pyszny i prosty do zrobienia

W te gry powinieneś zagrać, a teraz możesz to zrobić za darmo. Jak?

W te gry powinieneś zagrać, a teraz możesz to zrobić za darmo. Jak?