W skrócie
Kuchnia polska często korzysta z kaszy gryczanej. W najprostszej formie podawana jest z omastą z masła, natką pietruszki i porcją kefiru lub maślanki. Jednak kasza gryczana jest znakomitą bazą do zrobienia pożywnych zapiekanek, pieroga biłgorajskiego, a także pierogów po lubelsku, czyli nadziewanych twarogiem z kaszą. W czasie świąt Bożego Narodzenia można spotkać kaszę gryczaną we wspomnianych już gołąbkach wigilijnych. Nawiązując do tego przepisu, proponuję zrobić pierogi z kaszą gryczaną i grzybami.
Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami – prosty przepis
Liczba porcji: 30 sztuk.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki na ciasto pierogowe:
- 500 g mąki pszennej,
- 150 ml gorącej wody,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli.
Na farsz:
- 140 g szklanka kaszy gryczanej,
- 50 g suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 5 g soli,
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 5 g suszonego majeranku.
Czytaj także: Niezawodne ciasto na pierogi jak u babci. Poznaj przepis na tradycyjne ciasto na co dzień i na Boże Narodzenie
Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami?
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby namoczyłam w wodzie przez 30 minut, a następnie ugotowałam do miękkości.
- W czasie namaczania grzybów ugotowałam kaszę gryczaną na sypko i odstawiłam do wystudzenia.
- Odcedzone grzyby wymieszałam z kaszą gryczaną, solą i czarnym pieprzem.
- Cebulę i ząbki czosnku obrałam i posiekałam w kostkę.
- Na patelni rozgrzałam olej rzepakowy i podsmażyłam cebulę. Dodałam majeranek wraz z czosnkiem. Smażyłam do momentu, aż cebula się zarumieni.
- Wystudzoną cebulę z czosnkiem dodałam do kaszy gryczanej z grzybami.
- Farsz zmiksowałam blenderem na gładką masę i odstawiłam na bok.
- Z mąki pszennej, wody, oleju i szczypty soli zagniotłam ciasto pierogowe. Odstawiłam na 30 minut do rozwinięcia się glutenu.
- Na obsypanej mąką stolnicy lub kuchennym blacie rozwałkowałam ciasto, wykrawałam kółka i nadziewałam farszem z kaszy gryczanej i grzybów.
- Ważne, aby dokładnie ścisnąć brzegi. Dzięki temu farsz nie wypadnie w trakcie gotowania.
- Zlepione pierogi kładłam na tacce i desce do krojenia obsypanej mąką.
- W dużym garnku zagotowałam 3 l wody. Posoliłam 1 łyżką soli.
- Następnie wrzucałam tyle pierogów do garnka, aby mogły swobodnie pływać. Gotowałam je przez 5 minut, aż wypłyną na wierzch.
- Ugotowane pierogi rozkładałam na tacce wysmarowanej olejem.
- Gotowe pierogi można przed podaniem obsmażyć na patelni z rozgrzanym masłem.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?